Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

К. Уолър: Фед няма да променя политиката си заради временния ръст при инфлацията

Инфлацията може да достигне ниво от 2,25% до 2,5% през 2021 и 2022 г., въпреки че месечни скокове до 4% биха предизвикали опасения, смята служителят на Фед

К. Уолър: Фед няма да променя политиката си заради временния ръст при инфлацията

Кристофър Уолър. Снимка: Bloomberg L.P.

Кристофър Уолър стана поредният служител на Федералния резерв на САЩ, който се опита да потуши вълненията около възможността централната банка да ограничи ръста при цените, който той смята за „временен“, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Уолър, третият служител на Фед, който коментира тази седмица инфлацията в САЩ, заяви, че макар инфлацията в момента да е над целта на Фед от 2%, е малко вероятно да се задържи на това ниво. Коментарите отразяват мнението на Лаел Брайнард от вторник и заместник-управителя на централната банка Ричард Кларида от сряда, докато американците гледат с тревога към нарастващите цени.

„Въпреки неочаквано високото ниво на инфлацията при потребителските цени, факторите, оказващи натиск за повишаване на инфлацията, са временни и приспособителната парична политика продължава да играе важна роля в подкрепа на възстановяването“, изтъква Уолър по време на виртуално събитие, организирано от Глобалния център за взаимозависимост. „Няма да реагираме прекомерно на временни подскоци на инфлацията“, добавя той.

Според Уолър данните за работните места за май и юни могат да покажат, че април представлява отклонение, но първо трябва да се изчака оценката преди да „мислим за коригиране на нашата политическа позиция“.

Той изброи шест неща, допринасящи за ускоряването на инфлацията: базовите ефекти или сравнението на цените през тази година с отчетените от пандемията през миналата година, по-високите енергийни разходи, фискалните стимули, изразходването на натрупаните спестявания, стеснените доставки и повишеното търсене на работници, което води до ръст при заплатите.

Това ще окаже натиск върху растежа на цените, които ще се повишат над целта на Фед през тази и следващата година, посочва Уолър, добавяйки, че инфлацията ще се върне към целта на Фед след това. Според него инфлацията може да достигне ниво от 2,25% до 2,5% през 2021 и 2022 г., въпреки че месечни скокове до 4% биха предизвикали опасения.

Средната прогноза на Фед показва, че цените могат да се повишат до 2,4%през тази година, когато икономиката се отвори отново и пандемията бъде овладяна чрез засилената ваксинационна кампания. 

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Турция запази лихвата заради помрачените инфлационни перспективи